Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do kwietnia br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 260 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 35% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (50%) oraz podroby i słonina (43%), których wysłano odpowiednio o 53% i 28% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (-13%), kiełbas i przetworów (-7%) oraz żywca wieprzowego (-16%). W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na częściowe złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i niewielki wzrost cen. W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek produkcji wieprzowiny w UE, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty przywozu unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły rekordową ilość, prawie dwukrotnie więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych czterech miesiącach ubiegłego roku, w tym ponad dwuipółkrotnie więcej mrożonego mięsa (280 tys. ton) i o 40% więcej podrobów (262 tys. ton). Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W kwietniu br. wysyłki mięsa wieprzowego do Chin były ponad trzykrotnie wyższe niż przed rokiem, a średnia wartość jednostkowa wywozu na ten rynek podwyższyła się o 5%, co przyczyniło się do 68% wzrostu wartości wysyłek ogółem do 477 mln EUR. Całkowita średnia wartość jednostkowa kwietniowego eksportu była jednak o 10% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r. Niższe wartości wywozu zarejestrowano głównie do Korei Płd. i USA.

W sprzedaży do Hongkongu od stycznia do kwietnia br. dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o 43% więcej niż rok temu – ok. 81 tys. ton. Chiny i Hongkong sprowadziły w omawianym okresie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem. W wysyłkach do Japonii i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Chiny zakupiły również znacznie więcej słoniny z UE niż przed rokiem, co w połączeniu ze wzrostem wywozu tego produktu na Filipiny i Ukrainę, zniwelowało skutki utraty rynku rosyjskiego. W kwietniu br. wartość eksportu podrobów wzrosła o połowę w skali roku, głównie z uwagi na wysokie ceny uzyskiwane w Chinach. Na tym rynku rośnie obecnie konkurencja ze strony dostawców amerykańskich, kanadyjskich i brazylijskich, ponieważ chiński władze zatwierdzają do eksportu coraz więcej tamtejszych zakładów produkcyjnych. W omawianym okresie br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 10 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 14% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zmalał jednak w skali roku o 4% do ok. 6,6 tys. ton. Wzrosły natomiast o 10% zakupy w Chile do 844 ton.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand