W dniu 27 stycznia 2016 r. miało miejsce spotkanie hodowców świń rasy puławskiej z przedstawicielami AUCHAN Polska sp. z o.o. W spotkaniu wzięło udział 50 osób zainteresowanych rozwojem współpracy handlowej czystorasowych tuczników puławskich. Wśród uczestników byli oczywiście hodowcy utrzymujący świnie puławskie, przedstawiciele AUCHAN Polska sp. z o.o.: Grzegorz Bajtała – szef grupy zakupowej, Mariusz Świderski – kupiec mięsa, przedstawiciel Zakładów Mięsnych w Łukowie – Hubert Fatyga – szef działu klientów kluczowych oraz pracownicy PZHiPTCh „POLSUS”  z Lublina i Warszawy, a także prof. Marek Babicz  z UP w Lublinie oraz przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Pan Antoni Skrabucha.

Na spotkaniu podsumowano dotychczasową, ponad pięcioletnią współpracę handlową hodowców i spółki POLSUS-AGRO sp. z o.o. z AUCHAN. Przypomniano obowiązujące zapisy umowy trójstronnej, na podstawie której prowadzona jest współpraca handlowa.

Najważniejszym punktem spotkania było oczywiście wystąpienie przedstawicieli AUCHAN, którzy zapewnili o chęci kontynuacji i rozwoju naszej współpracy. Padła deklaracja zakupu 150 sztuk czystorasowych tuczników puławskich tygodniowo od drugiego kwartału br. w chwili obecnej mięso z puławiaków jest dostępne w 35 sklepach AUCHAN, a docelowo ma być dostępne we wszystkich 76 placówkach handlowych AUCHAN. Zakłady Mięsne w Łukowie zapewniły o zakończeniu procesu instalacji urządzenia do pakowania mięsa w najnowocześniejszym i biologicznie najbezpieczniejszym systemie MAP do 15.02.2016 r. (Pakowanie w atmosferze ochronnej (MAP- Modified Atmosphere Packaging) polega na zastąpieniu powietrza w opakowaniu z produktem spożywczym specjalnym gazem lub mieszaniną gazów posiadających właściwości ochronne. Technologia MAP jest stosowana w celu eliminacji lub ograniczania psucia produktów i poprawienia ich wyglądu zewnętrznego).

Profesor M. Babicz omówił walory odżywcze mięsa wieprzowego, w tym wyjątkowe właściwości mięsa ze świń puławskich oraz możliwości poprawy, czy też podkreślenia tej jakości, poprzez niewielkie zmiany w składzie pasz dla świń puławskich, które to pasze można wzbogacać wytłokami lnu, żytem, czy roślinami bobowatymi. Profesor zaznaczył potrzebę szerszego propagowania tego wyjątkowego produktu, kończąc swoje wystąpienie powiedzeniem: „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Z czym wszyscy uczestnicy spotkania się zgodzili. Przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie zgłosił chęć wsparcia funkcjonującej już struktury handlowej przez publikację informacji o produkcie i współpracy w publikacjach urzędu oraz ODR w Końskowoli.

Wypracowany model współpracy handlowej i organizacji zbytu tuczników puławskich niewątpliwie jest dodatkowym atutem, obok środków z PROW, do kontynuowania lub rozpoczęcia hodowli świń rasy puławskiej, zwłaszcza na terenie Lubelszczyzny.

dr inż. Katarzyna Skrzymowska, prezes zarządu POLSUS-AGRO Sp. z o.o.



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand