W dniu 28 października br. Parlament Europejski poparł wprowadzenie na rynek wspólnotowy tzw. nowej żywności (novel foods) z zastrzeżeniem, że musi być ona bezpieczna dla zdrowia. Projekt przepisów zawiera definicję nowej żywności oraz upraszcza procedury jej autoryzacji. Za przyjęciem nowych przepisów głosowało 359 posłów, przeciw było 202, wstrzymało się zaś 127 posłów. Przyjęte przepisy mają zapewnić bezpieczeństwo żywności i ochronę zdrowia publicznego bez tworzenia przeszkód dla innowacyjności. Dotychczasowe przepisy dotyczące nowej żywności pochodziły z 1997 r. Od tego czasu pojawiły się nowe surowce, półprodukty oraz technologie wytwarzania żywności. Nowelizacja prawa była zatem potrzebna ze względu na postęp naukowo-techniczny.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts z dn. 28.10.15



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand