W debacie zorganizowanej przez unijnego komisarza ds. rolnictwa Phila Hogana, która odbyła się w dniu 16 września br. w Brukseli, członkowie Parlamentu Europejskiego nawoływali do zrewidowania mechanizmu WPR uruchomianego w sytuacjach kryzysowych.

Niektórzy europarlamentarzyści domagali się podwyższenia cen interwencyjnych dla produktów mleczarstwa, co po raz kolejny zostało odrzucone przez komisarza Hogana, stającego w obronie pakietu pomocowego w wysokości 500 mln euro, ze względu na ograniczenia budżetowe.

Komisja opracowała szczegóły dotyczące alokacji środków pomocowych, z których 420 mln euro zostało rozdzielone do kopert narodowych, według klucza w większości bazującego na wysokości kwot mlecznych w sezonie 2014/15, ale z uwzględnieniem także innych czynników w tym cen wieprzowiny oraz skutków suszy.

Ma powstać nowy system prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, sera oraz mięsa wieprzowego, a także mają być podjęte inne kroki, takie jak wcześniejsze wypłaty dopłat w ramach WPR oraz wsparcie w rozdystrybuowaniu produktów mleczarstwa wśród uchodźców.

W czasie środowej debaty w Parlamencie Europejskim kilku członków PE ostrzegło, że propozycja Komisji jest najprawdopodobniej niewystraczającą pomocą dla unijnych rolników. W odpowiedzi komisarz obiecał kontynuowanie uważnego monitorowania sytuacji w najbliższych tygodniach i podejmowanie adekwatnych kroków.

Poza tym komisarz odpierał zarzuty o „skąpość” proponowanego wsparcia, argumentując m.in., iż pomimo iż, 420 mln euro nie jest co prawda ogromną kwotą, to kraje członkowskie mają znaczącą elastyczność co do ich wydawania. Co do postulatów o podniesienie ceny interwencyjnej dla masła i odtłuszczonego mleka w proszku, Hogan raz jeszcze je odrzucił, wyjaśniając, iż wymagałoby to długotrwałego procesu legislacyjnego (trwającego do 18 miesięcy), w którym KE jest tylko jedną ze stron. Także postulaty dotyczące wykorzystania rezerwy kryzysowej przewidzianej na 2016 rok na dalsze wsparcie zostały oddalone, ze względu na spodziewane skutki finansowe dla większości płatności bezpośrednich.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand