W Unii Europejskiej w sezonie 2014/15 produkcja soi będzie na poziomie około 1,85 mln ton, co oznacza 23% wzrost w porównaniu do poprzedniego sezonu. W ciągu ostatnich 7 lat stosunek produkcji tego surowca do produkcji oleju sojowego w UE podwoił się, a zbiory w br. mogą wzrosnąć do około 2 mln ton. Najwięcej soi produkują Włochy (tegoroczne zbiory mogą osiągnąć 1-1,1 mln ton wobec 912 tys. ton rok temu), Rumunia (200 tys. ton) oraz Francja (210 tys. ton) pod warunkiem, że susza mocniej nie zaszkodzi uprawom. Unia nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na wysokobiałkowe komponenty paszowe, co zmusza producentów do dużego importu. Wbrew rosnącej produkcji, import soi w bieżącym sezonie może osiągnąć 14 mln ton (+2,4%) za sprawą znacznej podaży na rynkach międzynarodowych. W kolejnym sezonie może się zmniejszyć ona do 13,5 mln ton, m. in. dzięki wysokim zapasom początkowym w wysokości od 1,2 do 1,3 mln ton. W bieżącym sezonie przerób soi może osiągnąć wysoki poziom 14,1 mln ton.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World

 

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand