W 2014 r. państwa członkowskie UE-28 wyprodukowały w sumie 13,181 mln ton mięsa drobiu. Największym producentami były Polska – 1,783 mln ton (14% udział), Francja – 1,678 mln ton (13%), Wielka Brytania – 1,643 mln ton (12%), Niemcy – 1,512 mln ton (11%) i Hiszpania – 1,468 mln ton (11%). Produkcja tych pięciu państw stanowiła łącznie 61,3% unijnego poziomu wytwarzania. W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł ok. 800 tys. ton i pochodził głównie z Brazylii (60% całkowitego przywozu) i Tajlandii (30%). W strukturze zakupów przeważały piersi drobiu i inne wysokowartościowe produkty np. gotowane przetwory. Średnia wartość jednostkowa importu wyniosła 2,59 EUR/kg. Ubiegłoroczny eksport z UE do krajów trzecich wyniósł ok. 1,5 mln ton i dominowały w nim produkty o niższej wartości (1,37 EUR/kg), jednak ich asortyment i kierunki geograficzne wywozu były znacznie szersze. Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców – RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę, a pozostała część do wielu innych krajów.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisji Europejskiej z dn. 28.05.15

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand