Według danych chińskiego urzędu celnego, w pierwszym kwartale 2015 r. Chiny zwiększyły import mięsa wieprzowego o 6% do rekordowych 150,3 tys. ton, a podrobów wieprzowych o 9% do 190,8 tys. ton. Wysoki poziom przywozu pozwoli na pokrycie luki podażowej, spowodowanej spadkiem krajowej produkcji i pogłowia stada zarodowego świń. Największymi dostawcami wieprzowiny na rynek chiński są obecnie państwa UE, które wyeksportowały o 23% więcej mięsa i o 27% więcej podrobów niż przed rokiem. Udział UE w chińskim imporcie mięsa wieprzowego wzrósł do 72%. Wśród krajów unijnych i zarazem w całkowitym imporcie Chin dominowały Niemcy, które przejęły pozycję ubiegłorocznego największego dostawcy – Stanów Zjednoczonych. Wzrósł również wywóz z Hiszpanii i Danii. Z pozostałych krajów świata (spoza UE) Chiny zakupiły mniej wieprzowiny niż przed rokiem. Dostawy z USA Obniżyły się o 21%, a z Kanady o jedną trzecią. Na wzrost eksportu z UE miał wpływ spadek cen unijnej wieprzowiny, a co za tym idzie, wzrost jej konkurencyjności na rynku światowym. Poza tym, eksporterzy z Ameryki Północnej zmagali się ze strajkami w portach Zachodniego Wybrzeża, co wpłynęło na zmniejszenie wywozu. Wartość chińskiego importu mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale br. była o 8% wyższa niż rok wcześniej i wyniosła 1,8 mld CNY (ok. 270 mln EUR), a podrobów wieprzowych o 4% wyższa – 2 mld CNY (ok. 300 mln EUR). Wolumen eksportu z Chin wzrósł w skali roku o 6% do 20,3 tys. ton, a największym odbiorcą był Hongkong.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 29.04.15



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand