W dn. 6 marca br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dn. 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat. Wnioski o dopłatę mogą być składane od dn. 9 marca 2015 r. Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów. Wysokość dopłat wynosi od 210 do 305 euro za tonę w zależności od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść wynosi 20% stawek dopłat. Szczegóły podajemy w bieżących notowaniach FAMMU/FAPA (str. 8). Celem uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest przywrócenie równowagi rynkowej i wzrost cen wieprzowiny w UE.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE (L 62) z dn. 06.03.15


Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand