Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do listopada 2014 br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 2,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 6% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (43%), których wysłano odpowiednio o 6% i 5% mniej niż rok wcześniej. Największy spadek wywozu – o 28% do ok. 84 tys. ton – dotyczył jednak świeżego mięsa. 47% do 96,25 RUB/kg, a w dolarach o 22% do 2,51 USD/kg.
W ostatnim kwartale roku ceny w rublach spadły o 13% wobec III kwartału do 96,9 RUB/kg,
natomiast wyrażone w dolarach obniżyły się aż o 34% do 2,04 USD/kg. W 2014 r. grupa Cherkizowo zwiększyła również sprzedaż mięsa drobiu o 22% wobec 2013 r. do 416,6 tys. ton, a przetworów drobiowych o 7% do 144,2 tys. ton. Ceny netto mięsa drobiu nominowane w rublach wzrosły o 18% do 90,7 RUB/kg, a wyrażone w dolarach obniżyły się o 2% do 2,36 USD/kg. W IV kwartale 2014 r. ceny w rublach wzrosły o 2% wobec poprzedniego kwartału do 100,86 RUB/kg, a w dolarach obniżyły się o 22% do 2,13 USD/kg. Tak duży spadek notowań w dolarach był wynikiem dewaluacji rubla w ostatnich trzech miesiącach 2014 r.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress, World Poultry z dn. 02 i 03.02.15


Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand