Niski stan zapasów w amerykańskich chłodniach oraz i tak już wysokie ceny wszystkich gatunków mięsa sprawią, że w najbliższym czasie poziom cen mięsa w sklepach w Stanach Zjednoczonych pozostanie na znacznym pułapie. Pod koniec kwietnia br. w amerykańskich chłodniach znajdowało się 882 tys. ton mięsa ogółem, tj. nieznacznie więcej niż w marcu br., ale jednocześnie o 17,5% mniej niż przed rokiem oraz o 10,3% mniej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu lat. Poziom zapasów mięsa wołowego zmniejszył się o 21% do 182 tys. ton, z czego 90% zapasów stanowiło mięso bez kości do rozdrobnienia. Jeszcze niższy poziom zapasów wołowiny od obecnego odnotowano w kwietniu w 2010 r. Pod koniec kwietnia br. stan wieprzowiny zgromadzonej w chłodniach wynosił 265 tys. ton, tj. był o 17% mniejszy niż przed rokiem, w tym odnotowano znaczny spadek zapasów szynek, wzrosły za to zapasy boczku oraz schabu. W przypadku zapasów mięsa z kurczaków obniżeniu uległy wszystkie kategorie mięsa, przy czym stan ogółem zmniejszył się o 15% do 264 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia z dn. 23.05.14, USDA



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand