W dn. 26 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 424/2014 wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę słoweńskiej szynki – „Prekmurska šunka”. Jest to wędzony i suszony produkt wytworzony na bazie mięsa ze świeżego udźca wieprzowego. „Prekmurska šunka” ma rozpoznawalny kształt gruszki, charakteryzuje się jednolicie czerwono-brązowo barwą na powierzchni skóry, wyczuwalnym aromatem wędzenia, nieco wyższą zawartością soli i jędrną konsystencją. Szynka produkowana jest w regionie Prekmurje w Kotlinie Panońskiej, w północno-wschodniej Słowenii. Wyrób można uznać za jedną z cech etnologicznych wyróżniających region Prekmurje.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE z dn. 26.04.14 (L 125)





Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand