Wg nowego raportu FAO datowanego na 20-21 marca br. wzrost produkcji roślin zmodyfikowanych genetycznie na świecie przyczynia do wzrostu zanieczyszczeń GMO w produktach żywnościowych wolnych od GMO i transportach morskich pasz, co prowadzi do zakłóceń w globalnym handlu. Na podstawie danych z 75 (spośród 193) krajów świata, które odpowiedziały na ankietę, ocenia się, że w latach 2002-2012 odnotowano 198 przypadków zanieczyszczeń GMO. Liczba przypadków podskoczyła znacząco od 2009 roku, kiedy odnotowano łącznie 138 przypadków zanieczyszczeń. Największa liczba przypadków dotyczyła transportów morskich: lnu, ryżu, kukurydzy i papai. Zdarzenia dotyczą przede wszystkim USA, Kanady oraz Chin. Jakkolwiek liczba przypadków wykrycia zanieczyszczeń GMO nie jest duża wobec milionów ton produktów spożywczych w handlu międzynarodowym transportowanych codziennie, to jednak zakłócenia mogą być bardzo kosztowne zważywszy na ich istotny wzrost. FAO postuluje rozpoczęcie dialogu pomiędzy państwami w tej wrażliwej kwestii. Wg przedstawicieli FAO, wydaje się, że prosty wzrost kontroli i testowanie skutkuje wzrostem wykrywalności przypadków zanieczyszczeń GMO. Odnotowano jednak, że 37 państw z 75, które odpowiedziało FAO, nie ma technicznych możliwości wykrywania zanieczyszczeń GMO.

Internet: http://goo.gl/c7wj9N

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAMMU na podst.: FAO, Agra Facts No 20-14



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand