Według danych ukraińskiego ministerstwa finansów, w 2013 r. Ukraina sprowadziła z zagranicy 71,1 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu – 1,6 raza mniej niż w 2012 r. Wartość przywozu była o 36% niższa i wyniosła 101,2 mln USD. W 2013 r. ukraiński import wieprzowiny spadł o 28% do 150,2 tys. ton, a wartość przywozu mięsa obniżyła się o 13% do 388,1 mln USD. Spadek importu wskazuje na rosnącą krajową produkcję mięsa, która w 2013 r. sięgnęła łącznie 292,3 tys. ton. Zdaniem ekspertów, ponad 61% ukraińskiego mięsa produkowane jest obecnie w nowoczesnych zakładach, wiele z nich kieruje swoje produkty również na eksport. W ubiegłym roku wysyłki mięsa drobiowego z Ukrainy wyniósł 145,5 tys. ton – co stanowi 1,8-krotny wzrost wobec 2012 r. Wartość wywozu sięgnęła 232,1 mln USD w porównaniu do 145,2 mln USD w 2012 r. Począwszy od dn. 24 lipca 2013 r. Ukraina uzyskała dostęp do unijnego rynku drobiu. Największy ukraiński zakład drobiarski MHP rozpoczął eksport mięsa drobiu do UE w październiku 2013 r., wysyłając w tym kierunku ok. 500 ton. W 2014 r. MHP planuje wzrost wywozu drobiu na rynek unijny.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry z dn. 10.02.14