Według BDPorc, hiszpańskiej referencyjnej bazy danych, Hiszpania jest obecnie drugim w UE i czwartym na świecie producentem wieprzowiny. Pogłowie trzody chlewnej w tym kraju liczy obecnie 26 mln szt. Średnia wielkość gospodarstw hodowlanych sukcesywnie rośnie (od 719 szt. loch w 2007 r. do 986 szt. w 2012 r.). W ciągu ostatnich 20 lat w hiszpańskim sektorze wieprzowiny nastąpiły znaczne przemiany – poprawiła się organizacja produkcji, wzrosła produktywność, zoptymalizowano koszty. W 2012 r. średnia produktywność loch wyniosła 26,57 odsadzonych prosiąt od jednej maciory rocznie, o 7 prosiąt więcej niż przed 20 laty. W ciągu ostatniej dekady Hiszpania przekształciła się z importera w znacznego eksportera wieprzowiny. Obecnie wysyła na rynki zagraniczne ok. 1,4 mln ton tego mięsa rocznie, co stanowi 40% krajowej produkcji.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 14.11.13

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand