Nowe wyzwania w produkcji
żywności i pasz w UE

20-21 listopada 2013 r.

Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe, ul. Bobrowiecka 9, Warszawa

Szanowni Państwo,

 

            Projekt zmian w systemie bezpieczeństwa żywności ogłoszony w maju br. przez Komisję Europejską ma fundamentalne znaczenie dla służb nadzoru oraz operatorów rynku spożywczego. Nowe propozycje mają
zmniejszyć ilość przepisów oraz ujednolicić te istniejące, dzięki czemu działalność producentów i dystrybutorów żywności będzie łatwiejsza, a funkcjonowanie inspekcji kontrolnych skuteczniejsze i bardziej przejrzyste. Co ważne, projekt unijnego rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych zastąpi dotychczasowe rozporządzenie nr 882/2004.

Cele nowej unijnej polityki w tym obszarze są następujące:

• Poprawa bezpieczeństwa produktów żywnościowych

• Efektywniejszy system nadzoru w całym łańcuchu

• Ujednolicenie wymagań, jakie muszą spełnić służby nadzoru

• Minimalizowanie obciążeń legislacyjnych dla przedsiębiorstw

Poznanie tych propozycji jeszcze przed wdrożeniem ich w życie może dać przewagę rynkową podmiotom oraz pozwolić na wcześniejsze przygotowanie się do ich przyjęcia przez nadzór urzędowy, doradców oraz działy zarządzania systemami jakości.

Właśnie omówienie tych zagadnień jest jednym z priorytetów seminarium szkoleniowego pt. „Nowe wyzwania w produkcji żywności i pasz w UE”, które Biuro Promocji Jakości organizuje 20-21 listopada w Warszawie. Uzupełnieniem tematu wiodącego będą tak istotne zagadnienia jak m.in.: problem fałszowania żywności pochodzenia zwierzęcego, bezpieczeństwo opakowań dla żywności, mikrobiologia pasz oraz system Food Defense.  Seminarium skierowane jest do przedstawicieli zakładów spożywczych: prezesów, dyrektorów, technologów, pracowników działów zapewnienia
jakości, osób reprezentujących urzędową kontrolę żywności, jednostki certyfikujące i laboratoria, doradców i konsultantów w zakresie bezpieczeństwa żywności i systemów zarządzania jakością, jak również innych firm współpracujących z sektorem rolno-spożywczym.

 

Serdecznie zapraszam!

                                                                                               Tadeusz Wojciechowski

                                                                                              Prezes zarządu

                                                                                              Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o.

 Program i Zgłoszenie udziału

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand