W pierwszej połowie 2013 r. eksport żywca trzody chlewnej z Holandii wzrósł wobec tego samego okresu 2012 r. o 7%, co przyczyniło się do spadku produkcji mięsa wieprzowego. Większość wolumenu eksportu żywca stanowiły warchlaki kierowane do Niemiec. Wywóz świń do Włoch zwiększył się o jedną czwartą, znaczny wzrost eksportu zanotowano również do Szwecji. W tym samym czasie wysyłki mięsa wieprzowego z Holandii obniżyły się o 8%, głównie do Wielkiej Brytanii (-18%), Niemiec (-12%) i Włoch (-4,4%), które są największym odbiorcą holenderskiej wieprzowiny. Spadł również wywóz do krajów trzecich (-5%), zwłaszcza do Korei Płd., Singapuru i Australii. Wzrósł natomiast eksport do Hongkongu i Rosji.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 28.10.13

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand