Według FAO, przynajmniej 30% żywności na świecie jest marnowana, co odpowiada ilości 1,3 mld ton w skali roku.

Według raportu audytorów, np. w Indiach około 13% żywności jest marnowana w łańcuchu żywnościowym, co spowodowane jest przede wszystkim niedostatecznym zapleczem przechowalniczym kraju. Przekłada się to na około 33 mln ton ziarna zbóż. Z kolei, według obliczeń rządowych, w Ghanie marnotrawionych jest od 20% do nawet 50% zbiorów, co wynika przede wszystkim z niedostatecznej ilości przechowalni, braku właściwego transportu oraz niedoborów w infrastrukturze rynku. Największe straty plonów mają miejsce w krajach tropikalnych. W przypadku zbóż istotna jest też jakość ziarna. Dlatego tak ważne dla poprawy bezpieczeństwa żywnościowego jest polepszenie jakości ziarna.

W krajach rozwijających się w Afryce, Azji i Ameryce Północnej straty powstają przede wszystkim na początku łańcucha żywnościowego. Podczas gdy w krajach rozwiniętych największe marnotrawstwo występuje na jego końcu – tj. na etapie sprzedaży detalicznej, w zakładach przetwórczych i u konsumenta.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Reuters i innych źródeł

 

 

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand