Według czerwcowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2013 r. światowa produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,5% do rekordowego poziomu 114,2 mln ton. Dynamika wzrostu produkcji będzie jednak niższa niż w poprzednich latach, głównie ze względu na wysokie koszty pasz i spadek opłacalności wytwarzania. Prawie dwie trzecie globalnej produkcji wieprzowiny pochodzi z krajów rozwijających się, gdzie spodziewane są najwyższe wzrosty poziomu produkcji (ok. 3%). Najważniejszym regionem pozostanie Azja, z ok. 60% udziałem w produkcji światowej. Kraje rozwinięte zanotują natomiast nieznaczne spadki wytwarzania (-1%). Chiny, światowy potentat, wyprodukują o ok. 3% więcej mięsa wieprzowego niż przed rokiem – 54,8 mln ton, prawie połowę globalnego poziomu. Również inne kraje azjatyckie zanotują wzrosty produkcji – Korea Płd. (+18%), Filipiny (+3%), Wietnam, Japonia Tajlandia i Indonezja (po ok. +1%). Zwiększenie poziomu wytwarzania o ok. 1% będzie również miało miejsce w USA i Brazylii, dzięki niższym kosztom pasz i wzrostowi cen żywca. Spadek produkcji o ok. 2% prognozowany jest natomiast u drugiego na świecie producenta – w UE, z uwagi na spadki pogłowia trzody chlewnej po wprowadzeniu w tym roku nowych przepisów z zakresu dobrostanu loch. W Rosji spodziewany jest 4% wzrost produkcji, czemu sprzyjać będą wsparcie dla gospodarstw wielkotowarowych ze strony rządu oraz obniżka cen pasz.

W 2013 r. spodziewany jest spadek globalnego eksportu wieprzowiny o ok. 4% do 7,2 mln ton, głównie ze względu na ograniczony poziom produkcji wśród największych eksporterów oraz niższy popyt ze strony głównych importerów. Region Azji, który dominuje w światowym imporcie mięsa wieprzowego, zmniejszy zakupy już drugi rok z rzędu, tym razem o ok. 6%, w tym m.in. Korea Płd. (-30%), Japonia (-2,5%) i Chiny (-1,5%). Tak duży spadek importu przez Koreańczyków jest spowodowany odbudową krajowej produkcji i spadkiem cen po epidemii pryszczycy z 2011 r. Największy światowy importer – Japonia ograniczy natomiast przywóz z uwagi wzrost produkcji i konkurencję ze strony mięsa drobiu oraz wołowiny. Trzech największych światowych eksporterów wieprzowiny (USA, UE i Kanada), stanowiących łącznie trzy czwarte globalnej sprzedaży, obniży w tym roku wysyłki ze względu na niższe poziomy produkcji. Czwarty globalny eksporter – Brazylia, doświadcza w tym roku trudności ze względu na restrykcje handlowe na kluczowych rynkach (głównie ukraińskim).

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 13.06.2013

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand