Producenci trzody chlewnej we Francji uskarżają się obecnie na wysokie straty spowodowane rosnącym importem wieprzowiny. Od początku kwietnia br. francuscy hodowcy tracą średnio ok. 10 tys. euro miesięcznie, czyli ok. 30 eurocentów/kg. Grupa rolników zablokowała drogi na zachodzie Francji w celu kontroli pojazdów z mięsem. Kontrolowany jest każdy samochód chłodnia. Jeśli przewożone jest mięso francuskie bez oficjalnego oznakowania, pojazdy kierowane są do lokalnych władz. Mięso importowane, które nie posiada odpowiedniej dokumentacji, wraca do miejsca pochodzenia. Francuscy producenci wieprzowiny domagają się, aby mięso przywożone z zagranicy podlegało takim samym przepisom co produkcji lokalnej.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 15.05.2013

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand