Poprzedni rok był korzystny dla francuskiego sektora ekologicznego. Wg organizacji Agence Bio 64% konsumentów zakupiło produkty ekologiczne, a ilość konsumentów, którzy regularnie je kupowali wzrosła z 40% w 2011 roku do 43% w 2012 roku. W 2012 roku obszar przeznaczony pod eko rolnictwo wzrósł o ponad 1 mln ha wobec przyrostu 975 tys. ha w 2011 roku. W latach 2008-2013 500 tys. ha otrzymało certyfikat produkcji ekologicznej.

Udział ekologicznych produktów z importu spadł we Francji do 30%, a rodzimi producenci wyprodukowali większość ekologicznych owoców i warzyw (52%), jaj (99%), produktów nabiałowych (89%) oraz chleba i mąki (68%). W 2012 roku rynek produktów ekologicznych we Francji miał wartość 4,1 mld Euro albo 2,4% wartości rynku spożywczego. Zatem rynek wzrósł od 2007 roku, kiedy miał 1,3% udział.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Farming

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand