W ubiegłym roku ceny wieprzowiny we Francji były rekordowo wysokie i wyniosły średnio 1,454 EUR/kg – o 11% więcej niż w 2011 r. Na wzrost cen wpływ miały spadek produkcji żywca oraz wysokie ceny zbóż. Według ekspertów, dopiero 15% wzrost cen mógłby zrekompensować wysokie koszty produkcji wieprzowiny. Francuskie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej domaga się cen na poziomie 1,8 EUR/kg. Stowarzyszenie prognozuje, że w 2013 r. liczba producentów żywca wieprzowego we Francji spadnie o 10%, a w północnej części kraju nawet o 15%.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. BPEX Export Bulletin, tydz. 7

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand