Po systematycznym spadku w okresie od lutego do maja br., ceny trzody chlewnej w Chinach

zaczęły ponownie rosnąć na skutek zwiększenia przez rząd krajowych zapasów wieprzowiny. W dn. 13 czerwca br. średnie ceny producenta trzody chlewnej w Chinach wyniosły 2,21 USD/kg, o 1,01 centa więcej niż przed tygodniem. Po obniżeniu relacji cen trzody do kukurydzy poniżej granicznego poziomu 6:1 w ciągu czterech kolejnych tygodni krajowa komisja ds. rozwoju i reform rozpoczęła w maju br. skup interwencyjny mrożonej wieprzowiny w celu zwiększenia rezerw i ochrony miejscowych rolników przed niestabilnością rynku. Komisja jest zdania, że w chińskim sektorze trzody chlewnej nadal występuje problem nadwyżki zdolności produkcyjnych. Rolnikom zaleca się redukcję pogłowia loch. Na skutek zwyżki cen wieprzowiny w 2011 r. liczebność krajowego stada trzody chlewnej i produkcja wieprzowiny w tym roku wzrosły, a ceny obniżyły się. Ponowny wzrost cen przewidziany jest w III kwartale br., w miesiącach letnich bowiem rośnie śmiertelność świń na skutek upałów. Po zwyżce cen skupu trzody w czerwcu, po raz pierwszy od lutego br. wzrosły również ceny detaliczne wieprzowiny w 50 chińskich miastach. Skok cen wieprzowiny może spowodować wzrost inflacji w Chinach w ciągu nadchodzących miesięcy. W maju br. inflacja obniżyła się do 3% wobec 3,4% w kwietniu br. Pomimo zmienności cen, chiński przemysł produkcji wieprzowiny przyciągnął kilku znaczących inwestorów, co wpłynie na konsolidację sektora.

 

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. ThePigSite z dn. 26.06.12

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand