Biuro ds. żywności i Weterynarii (FVO) opublikowało w kwietniu br. raport z audytu przeprowadzonego pod koniec ubiegłego roku w Brazylii w celu oceny systemu kontroli bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego oraz procedur certyfikacji odnośnie ewentualnego eksportu mięsa wieprzowego ze stanu Santa Catarina do Unii Europejskiej. Wyniki raportu wskazują, że Brazylijczycy nadal nie mogą zagwarantować, że wieprzowina kierowana na rynek unijny nie zawiera pozostałości raktopaminy – promotora wzrostu świń. Stosowanie raktopaminy w żywieniu zwierząt jest w UE zabronione. Brak odpowiednich gwarancji wynika z wad programu wdrożonego przez Brazylijczyków, który miał zapewnić produkcję wieprzowiny pozbawionej tej substancji. Raport FVO wykazuje również na słabe strony metodyki badań wykrywania Trichinelli u świń – pasożyta wywołującego włośnicę.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts z dn. 04.05.2012, Komisja Europejska

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand