W lutym br. światowy indeks cen żywności FAO wzrósł o 1,1% wobec stycznia do 215,3 pkt. Miesiąc temu skala wzrostu światowych cen żywności była podobna. Żywność była jednak o 10% tańsza od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego przed rokiem. W ubiegłym miesiącu podrożały prawie wszystkie towary objęte indeksem FAO, a w największym stopniu cukier (+2,4%), oleje (+2,1%) i zboża (+2%). Jedynie ceny artykułów mleczarskich były nieco niższe niż w styczniu (-0,7%). Ceny mięsa wzrosły nieznacznie (+0,4% do 174,9 pkt), głównie za sprawą 3,4% zwyżki notowań wieprzowiny. Wsparciu cen tego gatunku mięsa sprzyjały wzmożone dostawy do Hongkongu oraz epidemie pomoru świń w Rosji. Drób, wołowina i mięso owcze w stosunku do stycznia nieznacznie potaniały. Biorąc pod uwagę dane historyczne, ceny mięsa ogółem są nadal wysokie, o 3% wyższe niż przed rokiem i tylko o 3% niższe od rekordowo wysokiego poziomu zanotowanego w listopadzie 2011 r.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 08.03.2012

 

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand