W 2011 r. Niemcy wyeksportowały 1,41 mln ton świeżego i mrożonego mięsa wieprzowego – o 8% więcej niż przed rokiem i najwięcej na świecie. Głównymi odbiorcami były państwa Unii Europejskiej – zwłaszcza Włochy (279,6 tys. ton) i Polska (173,7 tys. ton). Eksport do Rosji był stabilny i wyniósł 110,4 tys. ton. Na drugim miejscu wśród światowych eksporterów wieprzowiny uplasowały się w ubiegłym roku Stany Zjednoczone, które sprzedały na rynki zagraniczne 1,24 mln ton tego mięsa – o 23% więcej niż w 2010 r.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. BPEX Export Bulletin, tydz. 7 2012

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand