W dniu 8 lutego bieżącego roku w gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z inicjatywy PZHiPTCh „POLSUS” odbyło się seminarium na temat „Nowych trendów w ograniczaniu kastracji prosiąt w UE i problemów z nich wynikających”. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele zarówno hodowców,  jak i środowiska przetwórczego reprezentowanego przez zakłady mięsne Animex, Sokołów i Prima Food. Podczas spotkania wnikliwie przeanalizowano problem kastracji. Pani dr inż. Katarzyna Skrzymowska wystąpiła z prelekcją na temat obowiązujących przepisów w zakresie kastracji oraz nowych trendów w UE w tym obszarze. Kontynuacją  tego wystąpienia była prezentacja dra inż. Tadeusza Blicharskiego, który przybliżył stan rozwiązań problemu w krajach UE. Temat od strony weterynaryjnej przedstawił dr Piotr Kołodziejczyk. Po części ogólnej nastąpiła dyskusja, której moderatorem był prof. dr hab. Zygmunt Pejsak. Podczas otwartej dyskusji przedstawiciele zakładów mięsnych stwierdzili, iż nie wyobrażają sobie sytuacji, aby pod markami przez nich prezentowanymi,  sprzedawano mięso naznaczone knurzym zapachem. Podczas spotkania przytoczono wyniki badań holenderskich, z których wynika, że  mięso od  jednej sztuki obarczonej obcym zapachem może zniechęcić do zakupu mięsa wieprzowego nawet 100 konsumentów. Grupa Animex zdradziła, iż na własny użytek dokonywała już badań sensorycznych mięsa pochodzącego od zwierząt po immunokstaracji.

Jak widać temat jest jak najbardziej palący dla zakładów mięsnych, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę lukę prawną, która pozwala importować do naszego kraju mięso pochodzące od niekastrowanych osobników, przy jednoczesnym zakazie wprowadzania do spożycia mięsa pochodzącego ze sztuk ubitych na terenie Polski, nie poddanych kastracji chirurgicznej.

Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, iż temat jest bardzo skomplikowany i wielowątkowy, co pozwala domniemywać, iż będzie on co jakiś czas powracać.

Na spotkaniu był  również obecny Pan Piotr Jakubowski - Dyrektor   Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii oraz  dr Janusz Związek Główny  Lekarz Weterynarii.Obaj  Panowie wyrazili gotowość do współpracy przy opracowaniu stanowiska branży, które miałoby wpłynąć na obowiązujące ustawodawstwo.

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand