Według danych czeskiego urzędu statystycznego z kwietnia br., w I kwartale 2011 r. produkcjawieprzowiny w Czechach była o 4,7% niższa niż w tym samym okresie 2010 r. Pogłowie trzodychlewnej w tym kraju spadło w 2010 r. wobec 2009 r. o 3,5% do 1,846 mln szt., co oznaczanajniższy poziom od 1946 r.Czeskie ministerstwo rolnictwa zainicjowało kampanię, która ma zwrócić uwagę na problemgwałtownego spadku liczebności trzody w Czechach. W 1995 r. pogłowie tych zwierząt wynosiło 4mln szt., a obecnie obniżyło się o połowę. Od czasu przystąpienia Czech do UE w 2004 r., czeskawieprzowina musiała konkurować z tańszymi produktami z Danii czy innych producentów unijnych.  Produktywność, inwestycje i innowacyjność czeskiego sektora trzody chlewnej pozostaje daleko wtyle za rywalami z innych państw UE - np. produktywność czeskich hodowców trzody jest trzy razyniższa od wskaźnika hodowców duńskich. Czeskie ministerstwo rolnictwa Czech planuje zwiększyćfinansowanie dla rodzimego sektora trzody chlewnej m.in. w ramach programów unijnych orazkrajowego programu wsparcia dla towarów wrażliwych.
 
 
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. ThePigSite z 04.05.2011
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand