W tygodniu poświątecznym ceny żywca wieprzowego na rynku unijnym wykazywały trendwzrostowy. W największym stopniu trzoda podrożała na rynku brytyjskim (o 3% do 1,659 EUR/kg) i włoskim (o 2,9% do 1,582 EUR/kg). Wzrost cen zanotowano również w Holandii (o 2,7% do 1,475 EUR/kg), Niemczech (o 2% do 1,526 EUR/kg), Austrii (o 2,2% do 1,458 EUR/kg) i Belgii (o 1,6% do 1,519 EUR/kg). W ciągu tygodnia notowania nie uległy zmianie jedynie w Hiszpanii, Francji, Danii i Szwecji. Wzrost cen został spowodowany m.in. opublikowaniem raportu USDA, który przewiduje w 2011 r. prawie 7% wzrost globalnego importu mięsa wieprzowego, głównie ze względu na wzmożone zapotrzebowanie ze strony Korei Płd., Chin, Japonii i Rosji. Do zwyżki notowań na rynku unijnym przyczyniają się również korzystne warunki pogodowe sprzyjające zwiększonej sprzedaży mięsa grillowego.Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce w tygodniu do 24 kwietnia br. wynosiły 4,54 zł/kg, obniżając się w stosunku do poprzedniego tygodnia o 0,5%.
 
 
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. ThePigSite, MRiRW
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand