W tygodniu przed Wielkanocą ceny żywca wieprzowego na rynku unijnym były stabilne,zanotowano niewielkie wzrosty. W największym stopniu trzoda podrożała na rynku francuskim – o 3,8% do 1,63 EUR/kg. Wysokie ceny są obecnie również w Hiszpanii (1,68 EUR/kg; bez zmian w ciągu tygodnia) i Wielkiej Brytanii (1,61 EUR/kg; -0,4%). W Niemczech i Holandii ceny wzrosły w poprzednim tygodniu o 2,7% odpowiednio do 1,496 EUR/kg i do 1,436 EUR/kg, a obecnie ustabilizowały się. Podobna sytuacja miała miejsce w Austrii – w poprzednim tygodniu ceny wzrosły o 1,4%, a obecnie stanęły na poziomie 1,427 EUR/kg. W Belgii żywiec kosztuje obecnie 1,495 EUR/kg, przez tydzień podrożał o 0,9%. Najniższy poziom cen notowany jest teraz w Szwecji – 1,00 EUR/kg. W Polsce ceny skupu trzody chlewnej w tygodniu do 17 kwietnia br. wynosiły 4,56 zł/kg (1,16 EUR/kg), wzrastając przez tydzień o 3%.
Źródło: FAPA/FAMMU na podst. ThePigSite, MRiRW