Według prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) z dn. 8 kwietnia br., światowa produkcja wieprzowiny w 2011 r. będzie rekordowo wysoka – 104,5 mln ton, o 1,3% wyższa od ubiegłorocznej. Rekordowy poziom to głównie zasługa ekspansji w Chinach (o 2,8% do 52,5 mln ton), skąd pochodzi ponad połowa produkcji globalnej. Przyczyniły się do tego wysokie ceny żywca i rosnący popyt wewnętrzny, sprzyjające rozwojowi nowoczesnej, bardziej efektywnej hodowli trzody w Państwie Środka. Wzrosty produkcji wieprzowiny, lecz o mniejszej skali, spodziewane są również w USA, Brazylii, Wietnamie, Kanadzie i Meksyku, a nieznaczne spadki w UE, Rosji i Japonii. Epidemia pryszczycy w Korei Płd. spowodowała redukcję pogłowia trzody chlewnej o jedną trzecią, obniżenie prognoz poziomu tegorocznej produkcji do poziomu najniższego od 20 lat oraz wzrost importu o ponad połowę. Aby zapobiec niedoborom mięsa i wzrostowi cen na rynku krajowym, Korea Płd. wprowadziła bezcłowe kontyngenty w imporcie mrożonej wieprzowiny. Większe zakupy mięsa wieprzowego na rynkach zagranicznych spodziewane są również w tym roku ze strony Japonii, Rosji, Meksyku, Chin, Hongkongu, Kanady, Australii i Ukrainy. Rosnący popyt na rynkach azjatyckich i w Rosji będą głównie zaspokojone eksportem z USA i UE. Państwa Unii wykorzystają prawdopodobnie znaczną część koreańskiego kontyngentu bezcłowego na mrożony boczek wieprzowy, natomiast dostawy z UE do Rosji będą dotyczyły głównie żywca trzody chlewnej. Stany Zjednoczone będą konkurowały cenowo z UE w zakresie dostaw wieprzowiny do Korei Płd. w ramach bezcłowego kontyngentu.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. USDA
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand