Ceny skupu trzody chlewnej na francuskim rynku MarchéduPorc Breton w Plérin w Bretanii w dn. 17 marca br. wynosiły 1,293 EUR/kg i były najwyższe od połowy 2009 r. Obecny poziom notowań nie rekompensuje jednak rosnących kosztów pasz. Wolumen skupu żywca na rynku w Plérin w styczniu i lutym br. wyniósł 50 363 szt. i był o 11% wyższy niż przed rokiem. Produkcja trzody chlewnej we Francji w 2010 r. wyniosła 2,285 mln ton (w ekwiwalencie tuszy), co oznacza 0,3% wzrost wobec 2009 r. Francuski import wieprzowiny zwiększył się w tym czasie o 3,3% do 622 tys. ton, a eksport wzrósł o 1,7% do 730 tys. ton. Spożycie mięsa wieprzowego we Francji wzrosło w ciągu roku o 0,6% do 2,1 mln ton. Konsumpcja drobiu zwiększyła się w tym czasie o 5,4%, natomiast wołowiny spadła o 2%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly z dn. 09.03.2011