W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Niemczech zwiększyła się o 4% do 8,03 mlnton. Był to kolejny piąty rok z rzędu wzrostu produkcji. Na wzrost produkcji złożyła się większa wytwórczość mięsa wieprzowego oraz drobiu. Produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 3,8% do 5,4 mln ton, natomiast wytwórczość drobiu wrosła o 7%do 1,38 mln ton. W przypadku mięsa wołowego produkcja wzrosła skromniej, bo 0,9% do 1,2 mln ton. Był to wynik przede wszystkim większej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła obniżyła się do 3,7 mln sztuk. Największy udział w produkcji mięsa ogółem w Niemczech miało mięso wieprzowe (67,8%), a następnie drób (17,2%) oraz wołowina (14,8%). Udział mięsa owczego, koziego oraz końskiego w produkcji ogółem mięsa wynosił zaledwie 0,3%.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Europe, Daily News z dn. 2.03.11
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand