Zdaniem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów trzoda chlewna tanieje ze względu na sytuację na tym rynku, a nie z powodu zmowy cenowej zakładów przetwórczych. Jest to odpowiedź UOKiK na wniosek Krajowej Rady Izb Rolniczych o zbadanie przyczyn spadku cen żywca wieprzowego.
Zarząd KRIR zwrócił się w tej sprawie do UOKiK w połowie stycznia br. KRiR argumentowała, że napływ z Niemiec do Polski półtusz wieprzowych w cenach dumpingowych (poniżej kosztów produkcji), spadek cen skupu żywca oraz drożejące pasze spowodowały, że produkcja żywca w Polsce stała się nieopłacalna.
UOKiK tłumaczy, że w ostatnim czasie wieprzowina potaniała w całej Unii Europejskiej. Na spadek poziomu cen skupu żywca, m.in. w Polsce, miało wpływ wykrycie kilka tygodni temu w Niemczech tzw. afery dioksynowej (przekroczenia normy dioksyn w mięsie wieprzowym). Sytuacja ta spowodowała, że konsumenci ograniczyli zakupy tego mięsa z obawy przed ewentualnym jego szkodliwym wpływem na zdrowie, co wpłynęło na ceny skupu żywca. W tym czasie ceny skupu żywca w Niemczech spadły o 7,2 proc.
Zdaniem Urzędu, "sygnalizowany problem oferowania obecnie na rynku półtusz wieprzowych z Niemiec po cenach dumpingowych wskazuje na istnienie uwarunkowań rynkowych, które wywołują silną presję na obniżkę cen skupu przez zakłady przetwórcze mięsa wieprzowego od krajowych producentów."
 
www.portalspozywczy.pl
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand