W dn. 13 października 2010 r. w Dzienniku Urzędowym ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 918/2010 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę „kiełbasa lisiecka”. Jest to kiełbasa wieprzowa, grubo krojona, wytwarzana w 85% z mięsa szynki, tradycyjnie wędzona. Wędlina ma w smaku wyczuwalną nutę pieprzu i czosnkowy aromat. Cechą charakterystyczną jest również średnica wianka – 35-40 cm. Kiełbasa produkowana jest w gminach Czernichów i Liszki w pow. krakowskim, a najbardziej znanym producentem jest Stanisław Mądry. Do rejestru ChOG wpisano również nazwę niemieckiej kiełbasy „Halberstädter Würstchen” na mocy rozporządzenia Komisji (UE) nr 895/2010 z dn. 8 października br. Halberstädter Würstchen to cienka, podłużna kiełbaska parzona, otoczona naturalną osłonką, sprzedawana wyłącznie jako produkt konserwowany. Wszystkie fazy produkcji kiełbasy przebiegają od ponad 100 lat tradycyjnymi metodami na obszarze miasta Halberstadt w Niemczech (Saksonia Anhalt, tereny byłego NRD). Rozporządzenia wchodzą w życie dwudziestego dnia po ich opublikowaniu w Dz.U.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand