Według rumuńskiego stowarzyszenia producentów mięsa, Unia może w ciągu najbliższych trzech miesięcy dopuścić do wznowienia eksportu rumuńskiej wieprzowiny do Wspólnoty. W lipcu lub w sierpniu br. unijni inspektorzy ocenią status Rumunii pod względem zagrożenia pomorem świń. Jeśli ocena wypadnie korzystnie, eksport zostanie wznowiony najwcześniej we wrześniu br. Komisja Europejska wprowadziła zakaz eksportu wieprzowiny z Rumunii w 2003 roku po wykryciu serii źródeł epidemii pomoru świń, co pozostawało problemem aż do 2008 roku. W dniu 1 stycznia 2010 Komisja Europejska zezwoliła na wznowienie handlu produktami z wieprzowiny pochodzącymi z obszarów niezagrożonych chorobą. Od tego czasu nie stwierdzono nowych źródeł choroby, a ostatnia kampania szczepień przeciw pomorowi świń zakończyła się w grudniu 2009 roku. Rumunia sprowadza obecnie 70% produktów z wieprzowiny spożywanych na rynku wewnętrznym. Jest więc mało możliwe, aby odblokowanie handlu wywołało nagły boom eksportowy w krótkim okresie. Trzeba jednak podkreślić, że pełne otwarcie Unii na produkty mięsne z Rumunii wzmacnia wiarygodną pozycję producentów w tym kraju, zachęcając do rozwijania produkcji.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly