Według prognoz FAO, w 2010 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,8% do 286,4 mln ton. Na wzrost produkcji mięsa na rynku światowym wpłynie przede wszystkim większa produkcja mięsa wieprzowego oraz drobiowego. Niewielki wzrost będzie dotyczył także wołowiny oraz mięsa owczego. Pomimo poprawy ekonomicznej na rynku światowym, produkcja wołowiny w 2010 roku będzie znajdowała się pod presją nadal relatywnie wysokich cen pasz. Wzrost produkcji w Brazylii oraz w Indiach będzie z kolei tłumiony przez jej spadek (produkcji) u większości pozostałych znaczących producentów mięsa wołowego. W 2010 roku FAO szacuje, że produkcja tego gatunku mięsa może osiągnąć poziom 64,9 mln ton, co oznacza 0,3% wzrost w stosunku do 2009 roku. W 2010 roku stabilna sytuacja dotycząca zdrowia zwierząt przyczyni się do 2% wzrostu produkcji wieprzowiny na świecie do poziomu 108,1 mln ton. W 2010 roku produkcja mięsa owczego i koziego zwiększy się o 0,5% do 13 mln ton. W 2009 roku po raz pierwszy w ciągu dekady produkcja mięsa drobiowego znajdowała się w stagnacji. W br. produkcja tego gatunku mięsa powinna wzrosnąć o 3%, osiągając poziom bliski 95 mln ton. Dotychczas relatywnie wysokie ceny pasz ograniczały wzrost produkcji, jednakże przewidywany ich spadek powinien sprzyjać rozwojowi tego sektora mięsa.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand