produkt polski

durocKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • małe otłuszczenie
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • odporne na stres
  • łatwe przystosowanie do zmian środowiskowych

Rasa pochodzi z USA. Powstała w wyniku krzyżowania czerwonych świń gwinejskich i iberyjskich z berkszyrami. Do Polski sprowadzana od lat 70-tych XX w.

Zwierzęta tej rasy, zwłaszcza dorosłe, wykazują dużą odporność na warunki środowiska i duże zdolności adaptacyjne. Cenną cechą świń tej rasy jest nieprzeciętnie dobra jakość mięsa, dlatego stanowią one ważny komponent niemal we wszystkich programach krzyżowniczych.

Świnia o średnich do dużych wymiarach ciała, charakteryzująca się mocną budową, szerokim grzbietem i rozbudowanym zadem z wydatnymi szynkami. Cechuje ją czerwone umaszczenie o różnych odcieniach: od jasnozłotego do mahoniowego. Na średniej wielkości głowie osadzone są nieduże załamane i opadające ku przodowi uszy. Klatka piersiowa jest dobrze wysklepiona. Nogi wysokie, proste i szeroko rozstawione o nieco stromych pęcinach. Jako rasa ojcowska posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

10,01

10,04

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

746

688

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

8,8

9,7

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

61,0

 60,1 

Indeks oceny przyżyciowej (pkt)

118

113

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,48

Liczba prosiąt odchowanych

10,53

Liczba sutków

13,52

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand