System Jakości Wieprzowiny Pork Quality Stystem (System PQS) funkcjonuje od 2009 r. Został notyfikowany w 2023 r. Jego administratorem jest Związek „POLSUS” oraz Związek Polskie Mięso. Jest to kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu". Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa. Możliwa jest również produkcja wędlin PQS.
Opracowane dla Systemu PQS standardy postępowania na każdym z tych etapów produkcji wpływają na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie mięsa wieprzowego o szczególnej, wysokiej jakości. Mięso wyprodukowane w Systemie PQS charakteryzuje się szeregiem korzystnych parametrów, które zwiększają jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów. Wieprzowina wyprodukowana w tym Systemie PQS może stanowić bazę do produkcji innych wyrobów.
Dowiedz się więcej o Systemie Jakości Wieprzowiny PQS