Podczas obrad Rady Ministrów Rolnictwa UE w dn. 15 grudnia br. dyskutowano na temat trudnej sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, na którą wpływ miało m.in. rosyjskie embargo importowe oraz nadprodukcja w niektórych krajach UE. Kilka państw członkowskich – Dania, Belgia, Francja, Polska, Węgry, Rumunia i Irlandia, przy wsparciu Austrii, Włoch, Cypru i Estonii, zaapelowało o wprowadzenie tymczasowego mechanizmu wsparcia w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Umożliwiłoby to złagodzenie obecnej nadpodaży na tym rynku, która poskutkowała znacznym spadkiem cen. Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phil Hogan obiecał ponowne rozpatrzenie wniosku w sprawie dopłat w styczniu 2015 r. Po raz ostatni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny został uruchomiony w UE w lutym 2011 r. na okres około 3 tygodni. Wprowadzenie instrumentu wynikało z trudnej sytuacji sektora wieprzowiny na skutek gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i spadku cen mięsa w wielu państwach członkowskich.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Rada UE, Agra Facts nr 93-14 z dn. 15.12.14



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand