Serwis rolny Agreste poinformował, że w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2014 r. spożycie wieprzowiny we Francji wyniosło 1,4 mln ton i było o 1,6% wyższe niż przed rokiem. Produkcja sięgnęła 1,475 mln ton i była niższa o 1%. Rosyjski zakaz importu wieprzowiny z UE, wprowadzony pod koniec stycznia br., wpłynął na spadek francuskiego eksportu. Od stycznia do października br. Francja wyekspediowała za granicę 460 tys. ton mięsa wieprzowego – o 5,5% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. Eksport do Rosji był niższy o 90%, spadły również znacznie wysyłki do Chin. Wzrosła natomiast sprzedaż na inne rynki trzecie – m.in. do Japonii, Korei Płd. i na Filipiny. Import mięsa wyniósł 463,7 tys. ton i był zbliżony do ubiegłorocznego. Obniżyły się o jedną czwartą zakupy żywej trzody chlewnej do 3,3 tys. szt., wywóz wzrósł natomiast o 3% o 43,8 tys. szt.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 01.12.14


Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand