Analiza sytuacji na rynku wieprzowiny oraz długa lista konkretnych zaleceń. Grupa Refleksyjna ds. Wieprzowiny zakończyła swoją pracę oraz przesłała Komisji Europejskiej raport ze swoich prac. Czy zwiększona koncentracja produkcji, doprowadzi do zmniejszenia liczby małych ferm trzody chlewnej?

Po cyklu pięciu posiedzeń Europejskiej Grupy Refleksyjnej ds. Wieprzowiny odbyło się spotkanie podsumowujące działalność grupy, podczas którego nastąpiło oficjalne przekazanie sprawozdania końcowego komisarzowi Januszowi Wojciechowskiemu.

Zachęcam komisarza Wojciechowskiego, aby wsparł wnioski zawarte w sprawozdaniu

Grupa została powołana na posiedzeniu Rady Rolnictwa Unii Europejskiej na początku 2022 r. w związku z wieloma problemami dotykającymi sektor wieprzowiny, m.in.
  • ograniczeniami związanymi z COVID-19,
  • zahamowaniem eksportu do Chin,
  • rozprzestrzenianiem się ASF,
  • rosnącymi kosztami produkcji i skutkami rosyjskiej inwazji na Ukrainę. 
Podczas cyklu 5 spotkań odbyło się ponad 60 prezentacji przedstawionych przez producentów, przedsiębiorców, przedstawicieli resortów krajów członkowskich UE, Komisji Europejskiej oraz środowisk akademickich.

— W trakcie spotkań omawiano szereg kwestii, w tym również kontrowersyjnych w celu wypracowania zaleceń, które umożliwią zrównoważony rozwój sektora, i jak podkreślał komisarz Wojciechowski, zapewnią jego odporność pod względem społeczno-ekonomicznym, środowiskowym, klimatycznym, zdrowia i dobrostanu zwierząt — przekazała Katarzyna Capecka z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

 

Link do pełnej wersji artykułu

źródło: www.topagrar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj