Według nowego raportu opublikowanego przez Good Food Institute (GFI) rządy europejskich krajów zainwestowały łącznie prawie pół miliarda euro w rozwój zrównoważonych źródeł białka.
477 milionów euro na rozwój sektora
Raport GFI, międzynarodowej organizacji non-profit działającej na rzecz zrównoważonej produkcji żywności, pokazuje, że państwa Unii Europejskiej (UE) przeznaczyły w sumie ponad 477 milionów euro (ok. 2,12 miliarda zł) na rozwój sektora roślinnych zamienników mięsa oraz mięsa komórkowego. Produkty te mają szansę w znaczący sposób przyczynić się do ograniczenia negatywnego wpływu człowieka na środowisko, biorąc pod uwagę nawet o 92% niższą emisję gazów cieplarnianych do atmosfery w porównaniu z konwencjonalnym mięsem. Wysiłki rządów państw europejskich mają na celu wsparcie produkcji zrównoważonych alternatyw różnego rodzaju wyrobów pochodzenia zwierzęcego, w tym również owoców morza, jaj czy mleka.
Dwukrotny wzrost nakładów finansowych
Inwestycje rządowe w zamienniki mięsa w skali globalnej wzrosły w zeszłym roku...
źródło: www.foodfakty.pl