Konsumenci chcą – i powinni – wiedzieć, skąd pochodzi ich żywność - argumentuje Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL), opowiadając się za obowiązkowym oznaczaniem pochodzenia na poziomie europejskim. Dotyczy to niepaczkowanego świeżego, schłodzonego lub mrożonego mięsa wieprzowego, owczego, koziego i drobiowego. Rozszerzenie oznaczania pochodzenia mięsa w Niemczech weszło w życie z dniem 1 lutego 2024 roku.

W ten sposób BMEL spełnia kluczowe żądanie niemieckich stowarzyszeń branży rolno-spożywczej. Niemiecki resort popiera obowiązkowe oznaczenie pochodzenia na poziomie państwa członkowskiego (np. "Niemcy") oraz dobrowolne oznaczanie regionu.

Źródło: www.bmel.de

LINK

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj