Hodowla świń rasy puławskiej w gminie Czemierniki
Unikatowe opracowanie dotyczące hodowli świń rasy puławskiej w gminie Czemierniki.
Wieprzownia mięsem bezpiecznym dla konsumentów
Unikatowe opracowanie dotyczące mięsa wieprzowego pochodzącego z polskiej produkcji opartej na gotowych paszach. Badania w zakresie bezpieczeństwa tego mięsa, jak i jego wartości odżywczych, mają dla zdrowia publicznego niezwykle istotne znaczenie. Ich wyniki są tym bardziej istotne, iż współczesna, prezentowana w opracowaniu, produkcja trzody chlewnej przeszła znaczne przeobrażenie, w stosunku do tradycyjnego charakteru chowu tych zwierząt. Wieprzowina jest jednocześnie ważnym produktem spożywczym i należy do najczęściej spożywanych mięs i jego przetworów w Polsce.
Publikacja zawiera wyniki oceny użytkowości rozpłodowej, tucznej i rzeźnej świń objętych programami hodowlanymi. Prezentowane wyniki są wartościami średnimi dla ras pbz, wbp, puławskiej, duroc, hampshire i pietrain. Dane liczbowe wzbogacone zostały o fachowy komentarz. Wydawnictwo zawiera również informacje na temat programu krzyżowania realizowanego przez „POLSUS”, programu zdrowotnego stad zarodowych oraz zbiorczego modelu BLUP. Publikacja jest tłumaczona na język angielski.
Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów
Interdyscyplinarna praca specjalistów z zakresu żywienia człowieka, technologii żywności oraz chowu i hodowli trzody chlewnej, zrealizowana z inicjatywy i pod kierunkiem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”. Stanowi najnowsze kompendium wiedzy na temat aktualnej wartości dietetycznej mięsa wieprzowego.
Zagrożenia dla sektora trzody chlewnej ze strony ASF
Opracowanie nt. ASF w Polsce wraz z Propozycją Projektu Planu Zwalczania Afrykańskiego Pomoru Świń w Polsce. Warszawa 2015
Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt
Broszura szkoleniowa opracowana w ramach operacji szkoleniowej objętej umową o przyznanie pomocy nr 00002-6900-FA1900396/13 dla działania „Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Poradnik. Procedury uzyskiwania pozwoleń na budowę lub rozbudowę chlewni
Broszura szkoleniowa opracowana przez Kancelarię Radców Prawnych i Adwokatów PROKURENT w ramach zadania pt. „Program szkoleniowy z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę i/lub rozbudowę chlewni” realizowanego przez PZHiPTCh „POLSUS” ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Broszura zawiera szczegółowy opis, krok po kroku, jak uzyskać pozwolenie na budowę lub modernizację chlewni a także wykaz obowiązujących aktów prawnych, wzory wniosków i oświadczeń oraz prezentację szkoleniową.
Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030
Opracowanie powstało z inicjatywy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS przy współudziale Konsorcjum, w ramach zadania finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
PRZEWODNIK Jak postępować z loszką i knurkiem hodowlanym?
Nowoczesny poradnik, przygotowany z myślą o nabywcach materiału hodowlanego, pochodzącego z Krajowego Programu Hodowlanego. Znajdują się tu praktyczne wskazówki na temat właściwego wyboru rasy oraz prawidłowego postępowania z zakupionym materiałem hodowlanym. Strona merytoryczna przewodnika została wsparta konsultacjami prof. Mariana Różyckiego z Instytutu Zootechniki PIB w Krakowie oraz prof. Zygmunta Pejsaka z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
POLSUS TOP GENETICS
Praktyczny informator dla wszystkich uczestników rynku trzodowego. Stanowi zbiór najważniejszych informacji o trzodzie chlewnej pochodzącej z Krajowego Programu Hodowlanego. Zawiera podstawowe informacje o hodowanych rasach, ich zastosowaniu i programach krzyżowania. Obok aktualnych danych o wartości użytkowej w stadach realizujących Krajowy Program Hodowlany, znajdują się praktyczne wskazówki dla nabywców materiału hodowlanego, dotyczące właściwego wyboru rasy oraz prawidłowego postępowania z zakupionym materiałem hodowlanym. Zamieszczone dane teleadresowe hodowców umożliwiają bezpośredni kontakt z właścicielem zwierząt hodowlanych.
Pismo stworzone z myślą o hodowcach i producentach trzody chlewnej oraz wszystkich podmiotach związanych bezpośrednio i pośrednio z branżą trzody chlewnej. Interesujące i aktualne zagadnienia dla wspomnianej grupy czytelników prezentowane są przez autorytety naukowe i uznanych specjalistów z różnych dziedzin nauki.
Wieprzowina - wiem co jem!
Praktyczny poradnik edukacyjny skierowany do konsumentów. włatwy i przystępny sposób przedstawia zagadnienia hodowlane, problematykę związaną z jakościa mięsa, a także praktyczne porady dla konsumentów. Zawiera ciekawe propozycje przepisów kulinarnych z wykorzystaniem wieprzowiny. Poradnik został wzbogacony zabawnymi ilustracjami.
Wszystko o plokach cookies tutaj