Według wyników badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Wageningen w Holandii, emisja CO2 w hodowli trzody chlewnej została zmniejszona o 43 proc. w ciągu ostatnich 32 lat. Ulepszenia wynikały między innymi ze zwiększonej konwersji paszy, mniejszej produkcji gnojowicy i zoptymalizowanego jej przechowywania.

Badania potwierdziły redukcję

Od 1990 roku holenderscy hodowcy trzody chlewnej byli w stanie zredukować emisję gazów cieplarnianych ze swoich zwierząt o 43 proc. na kilogram żywej wagi zwierzęcia. Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet w Wageningen i firmę konsultingową Blonk Sustainability na zlecenie organizacji branżowej Coalition Vitale Varkenshouderij.

 

link do artykułu

 

źródło: www.gov.pl

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand