produkt polski

pbzLoszki przeznaczone są na matki do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • liczne, zdrowe mioty
  • wysoka mleczność
  • dobre wykorzystanie paszy
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • wolne od genu RYR1T
  • świnie krajowej hodowli są bardzo dobrze przystosowane do polskich warunków środowiskowych
  • świnia późno dojrzewająca

Rasa powstała w wyniku uszlachetnia rasy białej zwisłouchej pochodzenia niemieckiego, która mimo iż prezentowała mięsny typ użytkowy, wykazywała wiele cech prymitywnych. Do uszlachetnienia tej rasy wykorzystano trzodę importowaną z Niemiec (rasa niemiecka uszlachetniona krajowa) oraz ze Szwecji (rasa szwedzka uszlachetniona krajowa). Uwieńczeniem prac hodowlanych było potwierdzenie odrębności rasy pbz rozporządzeniem Ministra Rolnictwa w 1962 r.

19.04.2018 r. świnie rasy polskiej białej zwisłouchej zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Świnie tej rasy charakteryzują się ogółem cech użytkowych na wysokim poziomie, w tym przede wszystkim bardzo dobrą użytkowością rozpłodową. Przy doborze przywiązywano dużą wagę do kształtowania pożądanej sylwetki. Pokrój świń tej rasy przyczynił się z pewnością do jej tak dużego rozpowszechnienia.

Świnia duża, o długim i szerokim grzbiecie, osiągająca 250-300 kg masy ciała. Białą skórę (dopuszczalne niewielkie ciemne plamy) pokrywa szczecina również białego koloru. Na niedużej głowie osadzone są uszy: duże bezwładnie zwisające lub nieduże, wąskie i półsztywne. Szyja długa, lekka. Małe łopatki dobrze przylegają do tułowia. Klatka piersiowa jest raczej płytka, ale szeroka i dobrze wysklepiona. Zad długi z dobrze umięśnionymi szynkami. Nogi stosunkowo krótkie i prosto postawione. Jako rasa mateczna posiada co najmniej 14 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

 10,32

10,26

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

 746

673

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

 9,0

10,1

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

 60,7

59,3

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

 12,50

Liczba prosiąt odchowanych

 11,54

Liczba sutków

 15,18

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj